Това заяви пред БНР-Радио София икономистът Румен Гълъбинов. По думите му

...
Това заяви пред БНР-Радио София икономистът Румен Гълъбинов. По думите му
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов: Опасността за България не произлиза от дефицита ...

Това съобщи пред БНР-Радио София икономистът Румен Гълъбинов.

 

По думите му огромните цели на актуалното българско държавно управление са влизане на България в Шенген и в Еврозоната. Според него дали бюджетът за 2024 година е съответен може да се съди по това, до каква степен той способства за реализиране на тези цели през първата от идващите 3 години.

 

" Надяваме се да влезем колкото се може по-рано, без повече отлагания. Според макрорамката продължаваме да се придържаме към 3% недостиг по отношение на Брутният вътрешен продукт до 2026 година ", изясни икономистът.

 

„ Когато основата (БВП) се усилва, дефицитът като безспорна стойност също пораства. Затова има потребност от дофинансиране с нови заеми. Според мен, за идната година не би трябвало да вземаме предел повече от 9 милиарда лв., а той евентуално ще бъде към 11 милиарда. Добре е по-голямата част от новия заем да отива за погасяване на остарели задължения, а по-малка част – за вложение в стопанската система. От Европейска комисия още чакаме средствата от Плана за възобновяване и резистентност. Представили сме планове, нека тази година пристигна и финансиране “, сподели още експертът.

 

Гълъбинов изрази мнение, че все още в България е положително съотношението дълг, държавно ръководство къмто Брутният вътрешен продукт – 25%. С новите задължения за идващите 3 години ще стигнем 30%, а Маастриктския аршин е 60 %. Засега обаче нямаме консолидиран държавен дълг.

 

" На България няма да е проблем дефицитът и дълговото задължение. България би трябвало да следи за инфлацията. Това беше формалната спънка за отсрочване влизането в Еврозоната. През октомври на годишна база нашата инфлация е двойно по-голяма от междинната за Европейски Съюз. Догодина точно инфлацията може да стане фиктивен мотив за още 1 година отсрочване влизането ни в Еврозоната ", означи специалистът.

 

Според него добре е, че се планува увеличение на заплати и пенсии – ние би трябвало да догонваме приходите в Европа.

 

Той обаче сигнализира, че това основава заплаха от стимулиране на инфлацията.

 

" Трудно се смъква недостиг, когато би трябвало да се дофинансира опазване на здравето, обучение, да се отделят обещани средства за защита и национална сигурност ", счита Гълъбинов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР